lördag 1 februari 2014

Kanelbullar med hjälp av bakmaskin (eller inte)!

Så, något av det bästa hjälpmedel som finns när man ska göra en deg (oavsett vad för deg) är en bakmaskin. För en bakmaskin har en funktion dom heter DEG och den hjälper dig att blanda alla dina ingredienser, jäsa och göra din deg klar för utbakning eller direkt in i ugnen.
Så idag bjuder jag på ett sådant recept.

Först ingredienserna:
2,5dl mjölk
25gram jäst (en halv jäst, eller 2 tsk torr jäst)
75gram smör (flytande eller smält margarin)
0,5dl socker (45gram)
1krm salt (eller inget alls)
1tsk kardemumma (eller 2tsk om du gillar smaken)
7dl vetemjöl (425gram, eller 8dl =500gram)

1. Smula sönder din jäst i bakmaskinen (alternativt bunke om du gör förhand)
2. Värm din mjölk så den blir fingervarm och blanda den sedan med din jäst.
3. Häll i resten av ingredienserna och sätt igång bakmaskinen på DEG-funktion (eller sätt igång din bakmaskin tills dess du ser att det blivit en smidig deg, låt sedan jäsa i ca 50min).
4.När degen är färdig piper maskinen och det är dags att göra dina bullar (alt. din klocka ringer och du ska börja baka ut din deg).
5. Baka ut degen och dela upp den i bitar du anser lagom till vardera bulle. Jag rekommenderar 18st om du vill ha många, annars ca 15st för lagom stora bullar. Kavla sedan ut dina små bullar  och pensla dem med din fyllning:
Blanda 75gram smör,
½dl socker (sötningsmedel),
1msk kanel


6. Snurra din  blivande bulle till en liten fin bakelse eller bara rulla om du vill ha orginella kanelbullar och lägg i en muffinsform.

7. När du är klar med det moment så stoppar du in bullarna i ugnen i 5-10min. När de är gyllenbruna och fina så kan du ta ut dem och lägga en bakduk över och låta dem svalna något. Sen är de bara att avnjuta


Hoppas det smakar och att dina blev lika goda som mina <3 p="">
Kram Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar